onsdag 4 maj 2011

Pappersjobb i massor!

Det verkar vara 2 veckor sen förra blogginlägget skrevs. Tiden går fort då man får göra sånt man tycker om!
Med andra ord, så har vi inte suttit och gjort ingenting dessa veckor.
Tvärtom, vi har tagit många långa kliv framåt. På påsksöndagen packade vi ryggsäcken med kaffe, te och smörgåsar, inväntade mina närmaste och begav oss sen i samlad trupp till Emmes. Min bror, som har grävmaskiner, kollade in terrängen bl.a. med tanke på hur vägen dit ska dras. Nu var det betydligt mindre snö än det var en vecka tidigare.



Sen satt vi bara och njöt av det underbara vädret och den medhavda matsäcken.

En hel del tid har gått åt till att arbeta vidare med affärsverksamhetsplanen och att göra upp en budget och ekonomiplan. Det är mycket man ska tänka på och komma ihåg! Henrik har haft fullt upp med att gå igenom och jämföra offerter från stockstugsleverantörer. Nu har vi det på klart. Kuusamo Hirsitalot vann offertrundan och köpavtalet har bara väntat på att vi får investeringsansökningen till ELY klar och inlämnad.

I fredags, 29.4, hade vi möte med  Matias Smeds från ELY-centralen och gick igenom vad som behövs till investeringsstödsansökan.

På Valborgsmässoaftonen for vi igen till Emmes. Denna gång med markägaren Torbjörn. Tillsammans mätte vi upp området vi skall köpa av honom. Markköpandet har dragit ut på tiden pga. olika praktiska omständigheter (skyddade områden, semestrar mm.) och att vi kom fram till att vi ville ha ett större område än vi från början tänkte oss. Efter att ha ”mutat” försäljaren med smörgås till kaffet, började vi förhandla om priset. Det tog en bra stund, eftersom Torbjörn hade invecklade formler som han ville följa, men inte hade riktigt på klart hur de olika koefficienterna skulle vara och hur de påverkades av olika faktorer som t.ex. antal träd och stenar på tomten. Vänskapsfaktorns roll måste också övervägas och begrundas. Så småningom, efter ett chokladkex, kom vi så överens om ett lämpligt pris och kunde skaka hand. Nu är köpebrevet annars skrivet och klart, men väntar ännu på underskrifterna. Detta högtidliga tillfälle kommer att gå åstad i Vasa inkommande måndag kl.9.



På första maj var vi, naturligtvis, till Emmes igen. Nu märkte vi ut vilka träd som måste bort där vägen ska dras och där huset skall stå. Dagen var kall och blåsig trots solen som sken. På Emmes träsk gick det tom.vågor!



Måndagen 2.5. fyllde vi i papper för att grunda det öppna bolaget Emmes Retreat och etableringsansökan skickades iväg följande dag. Vi hoppas namnet godtas (två namn finns i reserv!) och att vi får vårt FO-nummer snart.

På tisdagsmorgonen (igår) förde undertecknad investeringsstödsansökan till ELY-centralen i Vasa och såg med egna ögon att det stämplades in. Bilagorna är inte ännu helt klara, men ska lämnas in i efterskott nästa vecka.

Igår var Henrik till Emmes igen en gång, nu med den som skall sköta om trädavverkningen.

Ritningarna från Kuusamo Hirsitalot är klara och skall inlämnas till byggnadsnämnden, som har nästa möte 24.5. Nu hoppas och tror vi naturligtvis att allt börjar vara OK, klappat och klart vad gäller det administrativa, så att vi kan sätta i gång med det praktiska arbetet så småningom.

En sak är säker: några fritidsproblem kommer vi inte att ha denna sommar. Troligen måste vi ta och hoppa över en del aktiviteter vi har bokat in. Hur trevligt det än skulle vara att segla och navigera på Skärgårdshavet, så lutar det mot att vi måste avstå denna sommar. Att vara nio dagar borta från Emmes klarar vi kanske inte av i det skedet. En planerad resa till Nuckö borde vi däremot nog klara av i slutet på juli. Dessutom har vi tänkt besöka Loma-asunto messut i Mäntyharju för att få inspiration och idéer.

UB

6 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om hur projektet framskrider! Lycka till med allt det praktiska! Marina

    SvaraRadera
  2. Det är riktigt roligt att se er satsa på nåt ni drömt om, starkt gjort! Hoppas det ska gå riktigt bra för er

    SvaraRadera
  3. Du veit väl Anders:"att våga är att förlora fotfästet en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv". Det ligger något i det -sällan ångrar man det man gjort o.prövat, men nog det man inte vågat pröva. Eller...?
    Jaa, så får du nog lov ti ta alla tre flickorna med nån gång sen å koma ut å tsöör ti Emmes!
    Du sku väl va pappaledig ganska läng.
    ps. Om du freelancar kanske du får koma å arbeit ;-))
    UB

    SvaraRadera
  4. Jag håller med om citatet, men ändå känns de så uppfriskande då ngon agerar enligt det. Tack för arbetserbjudandet, jag ska faktiskt lägg opp toiminimi och ta mot privat 1-2 dagar i veckan under vårdledigheten. Kanske lite långt arbetsväg till emmes, men frestande :)

    SvaraRadera
  5. Yes! Det var på tiden, jag har bara väntat när den dagen kommer då du tar steget ut :-))) Lycka till!

    SvaraRadera